joi, 26 februarie 2015

Starred Up (2013)

Ben Mendelsohn, australianul pe care l-a descoperit Hollywoodul odata cu Animal Kingdom, si Jack O'Connell, pe care l-a descoperit Hollywoodul odata cu acest film (si cu '71 si Angelina l-a distribuit in Unbroken). Starred Up. Tata si fiu, puscariasi ! Si Rupert Friend, psiholog terapeut voluntar fragil. Un film (extrem de) dur si intens despre puscariile engleze, antologic pentru rolurile principale si acum inteleg de unde vin comparatiile de smilaritate cu Tom Hardy, de la Bronson vs. Starred Up (titlul vine de la numele de cod pe care il primeste un criminal violent si turbulent adolescent transferat in puscarie, care trebuie izolat si care va provoca neplaceri si incidente).
Am mai vazut filme de David Mackenzie, si nu m-au impresionat prea tare. De la debutul sau, The Last Great Wilderness (2002), la Perfect Sense (2011), nimic nu anunta un asemenea film ! Wow ! Pe linga spaniolul Cell 211 (2009) si Profetul (2009), nu am mai vazut film cu puscarie mai bun in ultimii ani, si de fapt, ever ! Le Trou si Papillon si The Escapist (2008), dar astea sunt filme cu evadarea din inchisoare, la fel ca si alt reminder, Midnight Express. Animal Factory ? Maybe. Tensiunea e ajutata si de faptul ca filmul nu are muzica deloc, doar pe genericul final o piesa gen Mogwai, co-interpretata de Mackenzie, in trio, cu Tony Doogan si Chris Geddes (End Piece).
Premiera la Telluride in vara lui 2013. Starred Up a luat BAFTA scotian si premii la film independent englez. Sper sa il pot aduce la Cinemateca Patria curind !

4.5 din 5, 9din 10 !

Un comentariu: