marți, 21 ianuarie 2014

Lone Survivor (2013): Black Duck Down


Exista Black Hawk Down si exista si BLACK DUCK DOWN (da, chiar apare si o ratza !!! si Black Hawks si un elicopter la pamint), anume acest Lone Survivor / Supravietuitorul, a nu se confunda cu simulacrul de film al lui Sergiu N. si nici cu aventurile lui Bear Grills, desi sunt la fel de fantasmagorice.
Exista regizori, precum Ridley Scott, care face din misiunile patriotice ale lui Jerry Bruckheimer (alt)ceva, si hacks, ca acest Peter Berg, actor la origine, care a mai facut un film insultator, the The Kingdom sau debilul si la fel de propagandisticul Battleship (oi, oi). Acum propaganda americana merge pina la tinta maxima, o poveste adevarata pe care sa le o arati la marines ca sa spuna HUA mai tare, inainte sa plece in misiune. Operatiunea Red Wings din June 2005, capturarea esuata a unui lider taliban. Bazat pe memoriile supravietuitorului medaliat Marcus Luttrell(in film Mark Wahlberg). Dar cit de accurate (v. aici, capitolul Historical accuracy)? Cum ar trebui sa zica Walter Chaw (dar lui Chaw ii place Berg. WTF ?), au schimbat si rasa unuia din soldati, care era asiatic. De ce ? No stars ? Si modul rusinos in care sunt portretizati talibanii, stil Borat, ca si settingul, mi se pare mai realist un film ca Rambo III...Povestea opusa, a fost spusa in Essential Killing, care este Cinema, nu film platit de Armata americana ca sa mai faca recrutari :(
Make up generos insa, de Nicotero si Berger. Cam atit. Slo mo la greu, filmat digital pe Red Epic de Tobias Schliessler, si muzica bombastica (Steve Jablonsky si Explosions in the Sky, o trupa de post-rock din Texas, care a mai facut muzica la Friday Night Lights (2004)si Prince Avalanche (2013). poate cel mai bun lucru din film, e ca m-am familiarizat si eu cu EiTS. Semana cu Mogwai, promovati de mentorul lui Berg, Michael Mann, si for that matter cu God Is an Astronaut, dar cam toate trupele de postrock semaam intre ele. Chitari cu riifuri lungi si piese instrumentale si mai lungi, si din nouzic, totul vine de la Pink Floyd la Pompei :) Soundtrackul poate fi ascultat aici.
In fine, mai e o piesa de Jamiroquai (Canned Heat) si pe genericul final, piesa HEROES a lui Bowie, cintata acum de Peter Gabriel, cu The New Blood Orchestra (de pe albumul Scratch My Back-2010), e rastalmacita intr-un montaj voit manipulant, emotional. Heroes era despre altceva, in fine...daca stati bine cu timpul...Slant il considera unul dintre cele mai proaste filme ale anului 2013 (in top zece aici)
2 din 5, 4 din 10 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu