marți, 31 iulie 2012

RIP Chris Marker

"I would have spent my life trying to understand the function of remembering, which is not the opposite of forgetting, but rather its lining. We do not remember, we rewrite memory much as history is rewritten. How can one remember thirst?"
(citatul original din Chris Marker probabil in franceza)
Documentarist si eseist insolit (e considerat creatorul eseului cinematografic), francezul Chris Marker (nee Christian François Bouche-Villeneuve), a murit la o zi dupa ce a implinit 91 de ani (29 iulie). Contributia sa la istoria cinematografului ar fi suficienta cu doar filmul sau de avangarda La Jetée (1962), sursa inspiratiei pentru cultul SF 12 Monkeys al lui Terry Gilliam din 1995.
La Jetée este de fapt un foto-roman de 28 de minute, situat intr-un viitor post-apocaliptic, in care imaginile stop-cadru-fotografie sunt montate in miscare pe un voice-over poetic si pe muzica lui Trevor Duncan.

partea 2-a si a 3-a din link
Marker a facut si documentare insolite despre cinema (portretele Tarkovski-O zi din viata lui, Kurosawa-AK) dar specialitatea lui majora este istoria si politica. A studiat dictaturile, gulagul, revolutiile si capitalismul(the system that had failed-A Cat without a Grin). Primul sau film a fost Olympia 52 (1952...) si cel mai important travelogul Sans Soleil (1982).
In ultimul deceniu Marker a fost pasionat de instalatii, raminind un avant-gardist extraordinaire, cu o viata privata retrasa si mare iubitor de pisici. Daca vreti sa aflati mai multe despre Marker vizionati acest documentar englez din 2010, cu interviuri cu Michael Shamberg si Terry Gilliam.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu