marți, 3 ianuarie 2012

Down Terrace (2009)

acum, daca am vazut Kill List m-a facut curios, sa vad si primul film al englezului Ben Wheatley. Down Terrace a primit ovatii si acolade (cum spun anglo-saxonii) in 2009, premiul juriului la Raindance, British Independent Film Awards, Next Wave Award la festivalul de film fantastic de la Austin !
Dupa cum spune si posterul, "The Coens meet Ken Loach", sau cum spune regizorul, "Ken Loach does The Sopranos", reminiscent oarecum de Animal Kingdom, influentat de Alan Clarke, Performance si improvizatii de actori ca la Cassavetes.
Robert Hill, pater familias Bill, seamana cu Vistrian Roman, intr-un rol de Tom Wilkinson. Robin Hill, Karl, este chiar fiul sau din viata (si co-scenarist, alturi de Wheatley). Adevaratul Family Business...

Solpadine. Contains codeine !!!
Filmat cine-verite, cu camera mobila, fade out-uri, plus muzica electronica, plus piese folk...si live..pe banii regizorului si chiar fonduri de la Mondo Macabre (co-producator).
director's notes (audio) aici (la fel ca la Kill List)
"Wheatley elevates himself from kill list to A list. Right now, he’s among the most promising filmmakers in Britain."
Kim Newman in cronica din Empire la Kill List
pe mine m-a convins mai mult Down Terrace (numele locului unde se-ntimpla actiunea), decit mai aclamatul Kill List. Mi sa-a parut mai fresh, si mai rau, adica acid. > Desi concluziile la amindoua sunt apocaliptice, si ambele au o fascinatie cu un ciocan.

4 din 5, 8 din 10 !!!

Un comentariu: