luni, 10 octombrie 2011

Peter Bogdanovich's column

tot pe indiewire am gasit rubrica lui Peter Bogdanovich despre filme, majoritatea clasice alb-negru, film noir sau western, favoritele mele si ale colegilor cinefili si kinosseuri din Movieland United sau Divided :), Sam Fuller, Edgar Ulmer, Robert Aldrich, Hawks, Hitchcock, Ford, Welles.
o cronica frumoasa la Shock Corridor, in care auto-referential Bogdanovich preia citatul de inceput:
The quote from Euripedes which opens and closes the movie gives a pretty good idea of where the story goes: “Whom the gods wish to destroy, they first make mad.” (The film-insider’s alternate is “Whom the gods wish to destroy, they first make great in show business.”)

ma bucur ca am unde sa-l citesc pe Bogdanovich, care, dupa ce a regizat 25 de filme, a scris carti de film

sau a ajutat la editarea lor, la fel si cu documentarele, si acum mai joaca in filme si TV, de la Sopranos la Henry Jaglom si Noah Baumbach (Highball). Sa nu uitam ca asa a si inceput, dupa studiile de actorie, ca si critic de film, si in aceasta postura si-a cunoscut eroii, pe John Ford, Howard Hawks si Orson Welles !

Un background extrem de diferit pentru unul din regizorii cei mai iconici din Noul Hollywood, mai asemanator cu cel al celor din Nouvelle Vague!
un excelent si exhaustiv interviu recent cu el aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu