luni, 7 februarie 2011

She-Beast aka La sorella di Satana (1966)


La sorella di Satana (1966) aka Revenge of the Blood Beast /also known in Italy as Il Lago di Satana sau The She-Beast, e primul film al lui Michael Reeves, (as Mike Reeves, cu script de el as Michael Byron), un regizor englez care ar fi putut ajunge departe daca nu ar fi murit stupid intr-o supradoza de barbiturice (accidentala, gen Keith Moon sau Heath Ledger) la numai 25 de ani si trei filme ! Fan al lui Don Siegel, caruia i-ar fi batut la use si Don l-ar fi luat asistent, autodidactul Michael era absolut nebun dupa cinema. A regizat in anul urmator la Londra The Sorcerers, cu Boris Karloff si apoi in 1968 Witchfinder General cu Vincent Price (unul din primele dvduri pe care mi le-am cumparat in 2001, si care continea un documentar despre Reeves!), care ramine unul din cele mai bune filme despre evul mediu pina acum, tragind cu ochiul la A saptea pecete (Oglivy, care a jucat in Waterloo zice ca Serghei Bondarciuk l-ar fi intrebat despre Reeves si a fost foarte mihnit cind a auzit ca a murit). Reeves a murit pe 11 februarie 1969 in timpul pre-productiei la The Oblong Box !!! Ar fi avut azi 67 de ani !
-filmul a costat 17.000 de lire sterline, adusi cash de Reeves intr-o valiza, si Barbara Steele a fost platita cash 1000 de pounds pentru o zi de filmare (din 18 zile cu totul!). Charles B. Griffith, scenaristul lui Corman la Little Shop of Horrors si A Bucket of Blood a fost script doctor, de unde poate umorul offbeat care are de a face mult cu comunismul si modul in care actorii vorbesc (totul a fost dublat ulterior) !
Mel Welles, actor si el la Corman in Little Shop of Horrors (Mushnick) are un rol excelent ca Ladislau Groper, owner (al hotel Moskva, for the state owner) iar character actor in tone de filme italienesti John Karlsen este contele Van Helsing, acum scapatat si care traieste intr-o pestera ! Muzica de Ralph Ferraro, a la Bernard Herrmann, Ferraro, dirijor si orchestrator celebru !
-urmarirea Keystone-esca de final(filmata de second unit director Charles "Chuck" Griffith) speed-up la fel ca in After the Fox si in What's Up Pussycat ?
"this is one of those sambuca for breakfast days" zice Maslansky
un motociclist apare in toate cadrele din toate directiile...filmul este bad dar hugely entertaining, si amuzant -si nu unintentional in marea lui parte...in plus e interesabt sa vezi ce idee despr Romania aveau autorii, si cum au filmat la tara in Italia, cu un permis care le dadea voie sa faca un documentar !

DVD EXTRAS:
Comentariul de pe dvd (Dark Sky Films, 2009), moderat de David Gregory, o autoritate in B movies, e cu producatorul Paul Maslansky (care a ajuns mai tirziu sa faca Police Academy si apare in film ca politist..roman sau bulgar, nu e foarte clar daca Transylvania e in Romania duipa numele chirilice), Barbara Steele si Ian Oglivy, extrem de fun, plin de trivia si de nostalgic, dupa anii 60 si Italia care era pe atunci ieftina si superba si la prinz echipa bea vin !

....si la sfirsit cu totii se duc la masa, fapt unic in comentriile pe care le-am ascultat la viata mea !!!-si Maslansky ii invita, altfel la ce e bun un producator?:-)
mai e un gallery, cu citeva one-sheets
2.35.1 anamorfic. shot in Cromoscope :-)
3 din 5, 6 din 10 !

intreg filmul e pe youtube-aici !!!
si un review de Tim Lucas pentru Sight & Sound care zice cam tot ce am mentionat si eu, cu mentiunea ca zice sa nu fantasmam pe ce ar fi putut Reeves sa faca ci sa ne concentram pe ce a facut pina la 25 de ani (si atunci e mai comparabil cu Orson Welles decit any director alive !)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu