sâmbătă, 22 ianuarie 2011

The Fighter (2010)

pacat ca acest film nu vine la noi in cinema pentru ca ar merita vazut in sala (e si 2.35.1! si are un crescendo emotional epic). E un alt take despre o poveste -de data asta adevarata-cu box, mai disfunctionala ca Rocky si de pe strazi mai laturalnice ca Taurul furios...Mickey Ward si fratele sau (vitreg) Dicky Ecklund, interpretati de Mark Wahlberg (originatorul proiectului si producator) si respectiv Christian Bale

(care tocmai a primit Globul de Aur pentru cel mai bun rol secundar si parerea mea e ca va primi si Oscarul), mama lor fiind Melissa Leo (si ea premiata cu un Glob de Aur si posibil cu un Oscar).
Povestea despre cum a fost facut filmul e mai complexa si dureaza de ceva timp, Matt Damon si Brad Pitt trebuiau sa-l joce pe rind pe Dicky si bine ca nu au facut-o, Bale incearca din nou trucul sau cu slabitul excesiv (v. Masinistul si Breaking Dawn), si este din nou convingator. Un actor maniac si perfectionist, asa cam a fost la vremea lor si Robert De Niro si Al Pacino. Regizorul anterior a fost Darren Aronofsky (care a rams producator) si a fost inlocuit de David O. Russell (I Heart Huckabees, Three Kings, Flirting with Disaster, Spanking the Monkey). Filmul are aceiasi calitate white trash-redneck ca The Wrestler cu un mix de Requiem for a Dream, cu un soundtrack hard rock (Led Zeppelin, Good Times bad Times (Zeppelin ? cred ca e prima data cind piesa asta apare intr-un film, Jimmy Page nu prea dadea nimanui drepturi la piese Led Zep !!!), intrarea lui Mickey in arena pe Here I go Again de Whitesnake!, plus Aerosmith, Traffic, Rolling Stones, RHCP si...Wang Chung). Bale e minunat in interpretarea ad-lib a piesei I started a Joke de Bee Gees :-)! Wahlberg se pregateste fizic din 2005 si se vede ! Amy Adams in rolul fetei care-i schimba viata e placuta, ea o va juca pe Janis Joplin intr-un bopic regizat de Fernando Meirelles.
metacritcs 79 %, Ebert iara n-a-nteles filmul :), se plinge ca Wahlberg e slab ca title character, dar nu el e The Fighter, duh ) si da 2 jumate din 4, rolling stone da trei stele jumate (din patru), iar ciritorul de serviciu Walter Chaw de la Film Freak Central ii da un unu din patrusi se-ntreaba de ce n-a regizat Ron Howard !
4 din 5, 8 din 10 !

dar mai impresionanta e povestea drogatilor din Lowell, asa numitii Crackheads, anume Boo Boo, Brenda, and Dickie (care este fratele lui Mickey, asa numitul "pride of Lowell", si el boxer, care s-a batut in ring cu Sugar Ray Leonard, despre care Mary Ann DeLeo, Richard Farrell (real ex-junkie, carea faciliatat filmarile si care apare ca operator de camera in The Fighter) si Jon Alpert au facut un documentar pentru HBO in 1995 din seria America Undercover, intitulat High on Crack Street: Lost Lives in Lowell. Filmul exista complet pe situl snagfilms si poate fi vazut gratuit. Dureaza 59 de minute si e un document extraordinar si super-emotionat, filmat timp de 18 luni si vi-l recomand absolut,
sa-l vedeti dupa The Fighter si chiar daca nu vedeti filmul lui David O.Russell care reconstituie secvente intregi din el, sub titlul Crack in America !
5 din 5/10 din 10 !
Watch more free documentaries

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu