vineri, 27 februarie 2009

i watched the WATCHMEN

"...I talked to [director] Terry Gilliam in the '80s, and he asked me how I would make Watchmen into a film. I said, ''Well actually, Terry, if anybody asked me, I would have said, 'I wouldn't.''' And I think that Terry [who aborted his attempted adaptation of the book] eventually came to agree with me. There are things that we did with Watchmen that could only work in a comic, and were indeed designed to show off things that other media can't.
" Alan Moore in Entertainment Weeky, iunie 2008



am vazut filmul azi dimineata, all of 163 de minute, inainte ca buzzul sa-mi distuga filmul, Hollywood Reporter declara deja filmul un "flop" dar obviously review-erul nu a citit cartea (am sa ma refer la magnum opusul lui Alan Moore ca la o carte si nu un simplu roman grafic, a fost si votata ca unua din cele mai importante opere literare ale secolulului XX!)

din caietul de presa unde e scris destul de ok despre sursa originala, story, personaje si context


"Watchmen a apărut la început ca o serie de 12 cărţi cu benzi desenate, publicate de DC Comics între 1986 şi 1987, apoi republicate sub forma unui roman ilustrat. Coperta cu „faţa zâmbitoare” pătată de stropi de sânge, imaginea ceasului ale cărui limbi se apropie de miezul nopţii este binecunoscută generaţiei, constituind un pas înainte în evoluţia romanului grafic. „Watchmen” este singura carte de benzi desenate care a fost distinsă cu prestigiosul Hugo Award şi care a apărut în topul „celor mai bune 100 de cărţi de limbă engleză din 1923 până acum” alcătuit de revista Time în 2005. De asemenea, cartea a mai câştigat câteva premii Kirby şi Eisner.

Când a apărut, „Watchmen” părea să fie în rezonanţă cu o generaţie căreia războiul nuclear i se părea o probabilitate. La vremea respectivă, dădea voce acelor temeri, fricii de abuz de putere, norului de paranoia şi senzaţiei de neputinţă resimţite de oamenii obişnuiţi, consideraţi insignificanţi de brokerii puterii. Zeci de ani de la publicare, cartea încă mai câştigă adepţi de toate vârstele.

Povestea prezenta un nou concept de supereroi, o mână de personaje care erau „mai mult umane decât super”, oameni adevăraţi care se confruntau cu probleme personale, dar şi etice, oameni care se luptă cu nevrozele şi slăbiciunile, pur şi simplu oameni- toţi, în afara dr. Manhattan, ce este înzestrat cu calităţi deosebite.
Echipa originală de supereroi era compusă din „The Silhouette, Silk Spectre, The Comedian, Hooded Justice, Captain Metropolis, Nite Owl şi Dollar Bill.
Generaţia cea nouă de eroi mascaţi – cei care sunt în inima acţiunii romanului ilustrat- sunt Silk Spectre II, Nite Owl II, Rorschach, Dr. Manhattan, Ozymandias şi The Comedian; fiecare dintre ei reprezintă un anumit fel de putere, o obsesie şi o afecţiune psihică. Fiecare este un fel diferit de supererou. "





empire review 4 stele
total film 4 stele desi apare unrated

best review bryonybc, un user pe empireonline:
"
You know, there are movies you love and you want other people to love. You mention them at every opportunity, you eulogise and cajole. Watchmen isn't like that.
I love the book, was mesmerised by it - one of those pieces of art that play on in your mind for the rest of your life.
When I saw the film on Monday it was beautiful; glowing colours, dark settings, a lot of polish, obviously lots of money and detail taken. As a fan, it was satisfying to watch but felt stretched out and weak like taffy, not tight, not edited at the right pace.
I can put up with that, I can compare it to the book and forgive it.
A great movie makes the audience proud to have seen it and want to share that feeling - Watchmen doesn't do that. Instead, I wanted to warn people not to see it without reading the book first.
4 stars for fans, 2 for the uninitiated - 3 average
"

kinda my thoughts for now...ma gindesc sa scriu o cronica detaliata pt rekino.
este extrem de fidel, prea fidel daca se poate spune, cu tot cu monologurile OS ale lui Rorschach !!! montajul de pe generic e cel mai fascinant, istoria super-eroilor de la Minutemen la Watchmen, povestita pe Times Are A Changin' a lui Bob Dylan. Dylan e omniprezent pe soundtrack, fie All Along the Watchtower (cu Jimi Hendrix), cind Rorshcach si Nite Owl se duc in Antrarctica, si Desolation's Row (pe genericul final), un cover punk furios al celor de la My Chemical Romance (clipul a facut parte din campania tie-in a promovarii). Dar aditiile Leonard Cohen (un Halelujah picant), si First we take Manhattan (pe genericul final, de la Doc Manhtattan no dobt, desi ar fi trebuit sa fie John Cale-Sanities!), Nena-99 Luftballons, Ungforgettable (Nat King Cole, in scena de prolog a uciderii Comediantului), Wagner si Valkiriile in Vietnam (wink Apocalypse Now) si in bildungsromanul lui Doc Manhattan muzica lui Philip Glass din Koyaanisquatsi, intregesc score-ul lui Tyler Bates. Sunt fericit pentru alegerile muzicale, dupa primul trailer facut pe Smashing Pumpkins, ma gindeam ca alegerile lui Zack Snyder vor fi mai contemporane si mai sucky...



analiza severa a boxofficeului in ideea "who's watching the watchmen" tot la Hollywood reporter

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu