duminică, 1 februarie 2009

Deadlock (1970)







Scris si regizat de Roland Klick, regizor german pe care l-am descoperit cu acest western psihedelic, dar de care auzisem cu ocazia lui White Star (1983, cu Cokehead Dennis Hopper).
Dealock e un fel de Good, bad, ugly in desertul de cenusa, cu elemente de Zabriskie Point (desertul, ajutat de muzica trupei psihedelice Can-reprezentanti de frunte ai Kraut rockului). Tema centrala a lui Kid e o piesa Can numita Whiskey Tango Man , care e pusa pe un disc 45 pe un tonomat stricat, mai e o scena cu un xilofon, sinonimul lui “cinta, Harmonica” din Once Upon a Time in theWest.
Filmat in Israel, in desertul Negev, in timpul razbiului de 6 zile, in 1970, cu un buget minuscul (250.000 de marci zice imdb), are o atmosfera ciudata. Camioneta aduce cu Duelul si Sorcerer.



Seamana cu Dust Devil al lui Stanley filmat in Namibia (cu tot cu atmosfera tarkovskiana) dar si cu Cul-de-sac al lui Polanki. Si cu El Topo al lui Jodorovski, un alt fan al filmului. Ar fi vrut Alex Cox ca Straight to Hell sa fie asa. Incepe cu un tip in costum, ranit, cu o valiza cu bani in desert (am vazut ca cineva face comparatii cu No Country FOM). SAu Alfredo Garcia al lui Peckinpah, dar mai mult e Leone-like. Basicllay Mario Adorf e Tuco, Anthony Dawson (actorul fetis al lui Terence Young, dar omniprezent si in filme italienesti),

killerul Sunshine pe post de Lee Van Cleef si Marquard Bohm (un Mick jagger lookalike as the Kid). Elemente de Asteptindu-l pe Godot in desert, momente muzicale, far out, si un decor, mina parasita, orasel minier parasit, dezolant, prezenta a doua femei in cast, final nihilist.






Dvd german (thx Relik & cinematik) cu extrauri custom, comentariu in germana, film cult dar cu aproape nici o cronica pe imdb, iar externe 3 in germana !

7 din 10, 3 ½ din 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu