vineri, 19 decembrie 2008

recuperari: Contraband (1940)


un thriller cu accente comice negre, pe linia Hitchcock/Lang dar si parte a efortului de razboi britanic. Gen 39 de trepte si Ministerul groazei, dar cu secvente mai amuzante decit la cei doi maestrii ai suspensului si terorii.
cunoscut si sub titlul Blackout, sub care a rulat in SUA, cu 8 minute taiate.


Scris de Emeric Pressburger (original story) cu Michael Powell si Brock Williams, regizat de Powell, cu Conradt Veidt in rolul principal, capitanul danze al unei nave si Valerie Hobson, mrs. Sorenson, frumoasa damoazala in pericol, aici insa ceva mai mult decit atit. Mult sarm dannez in film, de la restaurantul Vikingilor, the Three Vikings, cu bucatarul lui extravagant (Hay Petrie-in dublul rol al fratilor Skold), la bataia din bar, si dialoguile copioase, "Cum va cheama?/ Sunt domnul Anderson, Hans, Anderson/ Atunci noi suntem fratii Grimm !)-al treiela "frate Grimm" mi se parea f. cunoscut, numle lui e Peter Bull, e grasut, si da, era ambasadorul rus in Dr. Stangelove; primul "frate" e Leo Genn, iar al doilea, altfel obscur, Stuart Latham!
Cei doi sunt legati, Anderson si Sorensen, sunt legati fedelesi, rezultind o secvenat comentat pe net caS & M sau bondage.


mai interesant mi se pare refugiul nazistilor, un depozit cu busturi, si shootoutul inteligent decupat (influente in Living Daylights oare ?)



Optiunea pentru Conrad Veidt ca leading man e interesanta, el a jucat anterior in The Spy in Black, tot Powell/Pressburger si apoi va fi vizirul Jaffir in Hotul din Bagdad al lui Alexander Korda. Din pacate in 1943, dupa ce a devenit world famous in Casablanca, Veidt a murit datorita unui atac de cord. Veidt, a carui cariera s-a lansat cu Cesare, din Cabinetul doctorului Caligari (1920) este inspiratia pentru Jokerul lui Bon Kane din bnada desenata Batman (din Omul care ride al lui Paul Leni, 1928, revazut si in Black Dahlia al lui BDPalma). Veidt, unul din cei mai mari actori ai Germaniei si filmului expresionist a fugit din tara, urmarit de Gestapo pentu a fi asasinat !


Conrad Veidt cinta There's a lighthouse shines across the bay (1933).din F.P.I. Antwortet Nicht (1933, Karl Hartl). piesa titlu, Where the Lighthouse Shines Across the Bay. Filmul a fost un esec la vremea lui dar in 1980 a devenit un hit in Anglia (Disc-jockey Terry Wogan had played it as a request on his breakfast show and was flooded afterwards with letters asking for a repeat, info de aici).



**
copia de la Kino insa e obosita rau, ar fi cool sa scoata Criterion o editie noua avind in vedere cit Powell/Pressburger au publicat (Contraband a a aparut si in cofretul Kino din 2007 cu Film noir, cre include si Scarlet Strret si The Hitchhiker)

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu