vineri, 14 martie 2008

Violent City / Citta Violenta (1970)

film cult # 10: Violent City aka The Family
14 martie 2008
da, poate ati observat, filmele cult sunt mai mult italienesti. Acesta se numeste in original Città violenta si a fost facut in 1970 de Sergio Sollima, celebru pentru trilogia sa de westernuri cu Tomas Milian si pentru seria Sandokan.


Dar Sollima, cineast angajat plotic de stinga, a facut si doua filme politiste excelente, Violent City si Revolver. Peste media genului predilect italian din anii 70, politiotescho, si precursor al genului (v. post Milano Calibro 9 anul trecut).

Jill: "Why is it when I'm with you I always end up in the middle of blood and violence?"
Charlie: "Well it happens the whole city is full of blood and violence. You only see it when you're with me."

Este si un film major pentru starul sau, Charles Bronson, in primul rol important alaturi de sotia sa, Jill Ireland, cu carea facut 15 filme. Si un preambul la The Mechanic, filmul din 1972 al lui Michael Winner, unde Bronson este tot asasin profesionist, la fel ca aici. Cunoscut in America sub titlul The Family, a fost filmat la New Orleans, in insulele Antibe si in studio, la Roma. Beneficiaza de o cursa de masini gen Bullit, si un bad guy interpretat de Telly Savalas. Apar si Michel Constantin si Umberto Orsini. Muzica atmosferica de Ennio Morricone, co-scris (rescris) de Lina Wertmuller. Este o combinatie de film politist cu film noir, cu o femme fatale interesanta, mai ales pentru filmografia lui Ireland, citeva set-piece-uri excelente-curse de automobile, (responsabil cu cascadele auto, Remy Julienne), plimbarea cu barca prin mlastinile din New Orleans, si mai ales finalul. Din situl francez Histoires de tournage aflu ca de fapt Sollima a vrut sa faca un remake liber la Out of the past al lui Jacques Tourneur (dixit si Tarantino).

Recenzia lui Ebert din 1973 (a vazut filmul dupa Mechanic !!!) are 2 chestii interesante:
"
Anyway, the clue to a Bronson movie is that he hardly ever talks. In one scene in "The Family," for example, Telly Savalas offers him a drink. "I'm not thirsty," Bronson rejoinders. Savalas thereupon launches into a three-minute dissertation on love, marriage, sex, loyalty, fidelity, mutual understandings, trust and friendship (he plays a gangster, if you have not already guessed). At the end of this outburst, he again asks Bronson to have a drink. Bronson: "I TOLD you - I'm not thirsty." End of scene. (….) One thing's for sure, Charles Bronson would never have made it in radio. "


8/10, 4 din 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu