marți, 5 ianuarie 2016

Top filme 2015 ALD

1st LMA 2016,ca ai inceput cu macelul deja :(  Vilmos Zsigmond, Michel Galabru, George Alexandru-always in three si suntem abia pe 5 ian.
--------------
Iata topul meu, extins, dupa cel din revista mare Cinemap, editia de iarna,
publicat si pe Film Reporter aici:



Top filme 2015 Alin Ludu Dumbravă

În fiecare an trebuie să trișez la topul de filme, pentru că atunci când ele trebuie să apară nu am văzut întreaga producție a anului respectiv și multe din filmele importante ale anului respectiv intră în cinema abia în ianuarie /februarie anul următor (așa numitul The Awards Season).
*
Pentru 2014 respectiv (v. topul pe anul trecut aici) ieșite la noi în 2015, ar fi Birdman, Winter Sleep și Whiplash (cronica aici). 

*
Neieșite (la noi in cinema), Inherent Vice al lui PTA, pe care nu au mai avut curajul să îl distribuie in cinema, pacat dar,nah, ii cred ca asa un OZN nu a mai avut demult pe mina Warner. Ce am scris despre film, aici

iranianul A Girl Walks at Home at Night, alb/negru, stylish,un nou twist la filmele cu vampiri, soundtrack eclectic, cu un regal mai ales in piesa Federale,Black Sunday ;)

și En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, adică Un porumbel stă pe bancă și reflectează la propria-i existență, de Roy Andersson, care iese pe ecrane la noi în 2016 și deci o să apară în anumite topuri pe 2016 !!!

*
Pentru 2016 ar fi la noi The Hateful Eight, Youth, Carol, Saul  Fia/ Fiul lui Saul și sigur va fi și The Revenant (deși nu l-am văzut încă :).
Revin, l-am vazut si ...NAAAH. Both Thumbs Down.  
*
Punct și de la capăt, că e tare greu ;)

Cel mai important film al anului este, așa cum am anunțat din mai, când l-am văzut la Cannes (unde  a deschis festivalul), Mad Max-Fury Road, comebackul lui George Miller MD.
Am asteptat 30 de ani sa il vad pe Max Rockatansky again ! Și e cel mai bun film pe care l-am văzut de mult timp încoace. Și e istorie de cinema, dincolo de cel mai lung film în producție, extraordinar în 2D și în 3D și mai spectacular! Tom Hardy e cool, și felul în care e introdus. Charlize Theron-Furiosa e minunată. Immortan Joe ? Și muzica de Tom Holkenborg (Junkie XL) și montajul, și imaginea lui John Seale (care se retrăsese). Totodată e cel mai feminist film al anului ! What a Lovely Day !   L-am văzut de 3 ori la cinema, și de-abia aștept să îl revăd. Dar tot pe ecran Mare! Îi dedic locurile 1-3,33,333 :),distanța față de restul filmelor –emoțional  și cinematografic e uriașă.



Sicario: Asasinul-Dennis Villeneuve-thriller-ul nr. 1 al anului, magistral ținut în mînă, și cu trei regaluri de interpretare: Emily Blunt, Josh Brolin și Benicio Del Toro.

Beasts of No Nation- Cary Joji Fukunaga, film crunt de război, biografia unui copil african, Agu, devenit soldat, în mijlocul unui iad cumplit. Un Idris Elba extraordinar. Dramă produsă de Netflix (bravo lor), cu premiera la Veneția, care merită să fie băgată în seamă de Oscar.


Bone Tomahawk- S. Craig Zahler (și scenarist și compozitorul muzicii). Instant cult movie. Și western, și horror, cu canibali. Atmosferă, plus Patrick Wilson, Kurt Russell, Matthew Fox, Richard Jenkins și un inedit David Arquette. Cameo copios, Sid Haig. 

Black Mass / Afaceri murdare- Scott Cooper. Biopicul lui Whitey Bulger cu un Johnny Depp ultra-intens cum nu l-am mai văzut demult, și de nerecunoscut, un soi de gangland anti-Scorsese, care te lasă cu un gust amar în gură și cu sentimente contradictorii.

Bridge of Spies / Podul spionilor-Spielberg impecabil și elegant din altă epocă, cu un Tom Hanks superb și o imagine și scenografie uluitoare, și cu un mesaj politic actual. 
Mission: Impossible 5 Rogue Nation (Christopher McQuarrie) e mai bun ca Bond 24 Spectre, care e atît de inegal încît îți vine să o iei razna. Iar The Man from UNCLE (-numai soundtrackul,care e pe locul 1 in topul meu de soundtrackuri 2015 !-filmul e virtuoz făcut dar steril,total neimplicant-. 

The Walk-scena de senzație a anului în IMAX și 3D. Minus accentele, filmul cel mai tensionat al anului. Tur de forță virtuoz Robert Zemeckis.

Scenariul la Steve Jobs (Danny Boyle), impecabil.

SF-ul anului: Ex Machina de Alex Garland, deși e și horror/thriller. Extrem de stilizat și de întunecat. Ecouri de Kubrick și ...Alicia Vikander.

De menționat două țăcăneli, care sunt mai mult comedii fantastice decît filme horror, filmul de limbă engleză al iraniencei Marjeane Satrapi (Persepolis), The Voices, cu un Ryan Reynolds psihopat, care vorbește cu cîinele lui, Bosco și pisica malefică cu accent scoțian, mr. Whiskers, 

și maghiarul Liza the Fox Fairy, cu atmosferă finlandeză și karaoke japonez, de Károly Ujj Mészáros -pe care l-am vazut la Grossmann 11si l-am adus la Dracula 03,
ambele cu clare influențe Caro &Jeunet. 

Și tot la filme horror: Spring, slovenul Idyll și We Are Still Here ! 
Bun si The Gift.
Si un campy Turbo Kid.  



Aferim ! –Radu Jude. Cel mai bun film românesc al anului ! Și film cult deja !
Cronica mea aici !
Animația anului:  Inside Out / Întors pe dos (Pete Docter) . N-am vazut inca Anomalisa !


Comedia anului: Le Tout Nouveau Testament / Testamentul nou nouţ –Jaco Van Dormael. Ecouri de Monty Python, Roy Andersson și Bunuel.

Biografic: Love & Mercy, de Bill Pohlad. Emoționant biopic despre Brian Wilson de la Beach Boys. Tînăr îl interpretează Paul Dano, și bătrîn, John Cusack.


Si tot biografic, dar si deinteres de monografie cinematografica, TRUMBO, despre legendarul Dalton Trumbo, scriitor (Johnny Got His Gun), unul din cei mai mari scenaristi din Hollywood  (Vacanta la Roma, Spartacus, Exodul, Papillon), pe Lista Neagra a celor 10 persecutati de HUAC,asa zisii comunistii piriti si vinati de Hoover,McCarthy & co. Trumbo e interpretat la superlativ de Bryan Carnston (Breaking Bad). Chiar daca are momente de TV movie,  filmul e poignant si semnificant mai ales pentru cei ce scriu si cunosc istoria Hollywoodului din epoca sa de aur. Carnston ar merita cu prisosinta Oscarul de interpretare.



Documentar:
Listen to Me Marlon, de Stevan Riley. Compilat din sute de ore de casete audio pe care le-a înregistrat Marlon Brando în particular, un fascinant portret al unei misterioase și extrem de controversate legende. Sper să ia Oscarul !

Dezamăgirile anului: Marțianul !De ce ? Pentru că e regizat de un Ridley Scott pedestru și e mult prea dornic de a plăcea, în stilul american dulceag, total Bay-ist. 
Spectre-vezi mai sus. 
Star Wars Ep.VII-Jar Jar...Abrams ?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu