miercuri, 14 ianuarie 2015

John Wick (2014)

Keanu (Johnatan Wick) in fulltime vengeance mood dupa ce mafia ruseaasca ii omoara ciinele si fura masina !

e posibil ca John Wick sa fie filmul meu de guilty pleasure pe anul 2014. Un super B movie, scris atit de preopsterous dar facut intr-un fel atit de atragator si profesionist, de catre 2 CASCADORI PROFESIONISTI, si cu un KEANU excelent, care nici nu clipeste. Chad Stahelski este creditat regizor si David Leitch productor (due to DGA and PGA regulations), dar ei au facut filmul impreuna. Stahelski a fost dublura de cascade (stunt double) a lui Keanu la Matrix si a facut second unit si stunt supervision la o tona de filme de actiune. La fel ca duo-ul Mark Neveldine-Brian Taylor (Taylor-Neveldine), care insa au venit din efecte speciale si au facut Crank 1 si 2, Gamer, si in Romania Ghost Rider 2, dar cu rezultate mult mai spectaculoase si de tranzitie a B-ului in A ! Un debut remarcabil !
E din teritoriul noir dressed in verzuliu si e ceea ce ar fi trebuit sa fie Equalizer, care are cam acelasi plot dar se ia degeaba in serios.

Filmul are sesibilitati clare de B si de noir dar ceva imi aduce aminte de John Woo pe cind a venit la Hollywood si vroia sa le arate ceva, aici actiunea e coregrafiata si nu editata sau pusa in post cu efecte speciale, mai are si un aspect de comic book gen Crow sau max payne si cistiga prin buget, locatii (New York) si distributia de A, plus muzica slick (Tyler Bates cu Joel J,. Richard, plus Castle Vania) si piese care chiar apar pe imagine in film...Mi-a adus aminte si de Hard Target si de Tsui Hark si de A Bittersweet Life al lui Kim Jee-woon, si nu e demirare pentru ca Stahelski & Leitch au laut note de la y Yuen Wo Ping, legandarul coregraf de lupte honkkong-ez cu care au lucat la Matrix ! O secventa m-a dus cu gindul chiar si la Oldboy, e acelasi tip de coregrafie/dans al mortii,fara oprire si fara frica ! La final, secventa ploii din port te duce clar in Lethal Weapon, aceiasi atmosfera si lupta mano-a-mano. Extrem de violent dar ingrijorator ca la un body count de peste 100, nu te deranjeaza, pentru ca numai cei rai mor !

interviu cu scenaristul Derek Kolstad
e violent si nu e, scena din disco bar a la Collateral (Chuba, GO) dar se duce in Matrix si beyond.
-re hotelul Continental. v. Payback, cu Mad Mel, via Point Blank, Wick e ceea ce trebuia sa fie Shoot'em up si nu a fost...
bad guy de exceptie, Michael Nykvist, din seria scandinava la FATA cu tatuajul DE DRAGON, si negativul din Mission: Impossible Ghost Protocol, aici mafiotul rus Viggo Tarasov.
secundari: Willem Dafoe, John Leguiziamo, Dean Winters, Lance Reddick, Adrianne Palicki, David Patrick Kelly si Ian McShane.
imi pare insa rau ca nu l-am vazut in cinema, ci acasa, pentru ca pierde si feelingul meu, asa cum il am negativ fata de Taken si l-am avut pozitiv fata de A Walk Among The Tombstones de exemplu, a fost pozitiv fata de John Wick. Si doar prin fata lui Keanu Reeves de pe afis.

3 1/2 din 5. 7 din 10 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu