duminică, 22 septembrie 2013

Luciano Vincenzoni RIP

Luciano Vincenzoni a fost unul din marii scenaristi ai filmului italian. 65 de filme si mult script doctoring. Am aflat ca a murit cautind informatii despre disparitia lui Giuliano Gemma. Dar am postat la data decesului. Vincenzoni avea 87 de ani. Lui i se datoreaza partial nasterea si succesul westernului spaghetti, a scris alaturi de Sergio Leone Per qualche dollaro in più?pentru citiva dolari in plus si l-a ajutat pe aceta, prin relatiile sale sa il vinda la United Artists, si este cel care a venit cu titlul The Good, the Bad and The Ugly/Il buono, il brutto, il cattivo, film pe care l-a co-scris. Tot cu Leone a colabarat la westernul sau final, despre revolutia mexicana, Giù la testa/A Fistful of Dynamite/Duck, you sucker.
A scris La grande guerra-1959-al lui Mario Monicelli, colaborator apropiat al lui Pietro Germi (Sedusa si abandonata), si al lui Dino de Laurentiis, dar nu s-a sfiit de comedia populara: Piedone lo sbirro, Cipolla Colt. Ultimul film, Malena lui Tornatore. Autobiografia sa "Pane e cinema" (2005), a fost adaptata si intr-un documentar, Il falso bugiardo (2008).
necrolog in Repubblica

"The sense of humor was coming from me, because I didn't take the movies seriously. I came up with some humour because I hated writing western. I find ridiculous that an Italian, or a Venician like me, writing a western. So, being so detached came about a lot of humour. That's it!"
Luciano Vincenzoni dintr-un interviu genial (mostly about Leone, nah)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu