vineri, 1 februarie 2013

Hatfields & McCoys (2012)

"Only the dead have seen the end of the war"
Acest citat din Homer si din Black Hawk Dawn ar fi bun pentru motto-ul la Hatfields & McCoys (2012), poate cea mai prestigioasa productie filmata la noi, dupa Cold Mountain, cam in aceleasi decoruri si la aceleasi studiouri. Kevin Costner si echipa sa, partenerul sau vechi, Kevin Reynolds (Fandango, Robin Hood: Prince of Thieves, Waterword, Rapa Nui) la cirma, au petrecut o gramada de timp pe la Risnov si Zarnesti, la poalelele Pietrei Craiului, respirind aer mioritic tare si praf de pusca pentru un film tv ambitios de aprope 5 ore despre un conflict celebru in istoria americana, din timpul vestului salbatic. Rivalitatea intre clanul Hatfield si familia McCoy a inceput in timpul razboiului civil cind Devil Anse HAtfield (Costner) a dezerat, realizind ca e un conflict inutil, pe cind vecinul sau Randall McCoy (Bill Paxton) a continuat sa lupte si apoi a devnit prizonier si si-a pierdut din privilegii. Cearta devine rica inutila, cu amenintari de circiuma, si un proces ridicol pentru un porc dar devine seriosa in idila fiului lui Anse, Johnsee, (frumuselul blond Matt Barr) cu juna Rosanna McCoy (Lindsay Pulsipher), un soi de tarasenie de tip Romeo si Julieta, doar ca acesti Capuleti/Montagui erau ca iuti de minie (si pahar) si tragaci. In fine, conflictul a escaladat si a dus la un adevarat razboi, singeros si absurd.

Toti actorii bine alesi, cu o mentiune pentru prezenta lui Powers Boothe in rolul lui Wall Hatfield si a Jenei Malone. Tom Berenger (Jim Vance) este excelent, cam cel mai bun rol din film -a luat si premiul Emmy pentru rol secundar, la fel ca si Costner, care a primit dealtfel si Globul de Aur. Bad Frank Phillips, reptilianul vinator de recompense este englezul Andrew Howard si vicleanul Perry Cline este un alt actor englez versatil, Ronan Vibert, pe care l-am cunoscut datorita lui Darrell D'Silva, la Primus intr-o noapte de pomina! Valori de productie excelente, scenariu solid de Ted Mann si muzica cu accente western de John Debney si Tony Morales.
Un alt western solid de Costner, durata epica usor de digerat la Tv , in trei episoade cu durata de lung-metraj(la noi s-a dat pe AXN fara mare tam-tam, produs original pentru History Channel care au avut record absolut de audienta, 14 milione de views per ep.)
3 1/2 din 5, 7 din 10 !
cu Ronan Vibert, si Darrell D'Silva (cel mai din dreapta), la Primus in noiembrie 2011.
*
L-am vazut pe Costner si trupa sa, Modern West, la terminarea filmarilor, cind au dat un concert de "americana", country and more, la clubul Tribute. Atunci prezent era si Powers Boothe, inca cu barba alba de la filmari. Si ne-am mai intilnit odata, la concertul lui Elvis Costello de la Sala Palatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu