duminică, 8 aprilie 2012

Duffy (1968)

Interesul meu in Duffy (1968)e legat mai mult de scenarist, Donald Cammell, care a fost atit de dezamagit de rezultat, incit a trecut la regie el insusi (prima oara alaturi de Nicolas Roeg in ceea ce avea sa devina Performance, filmul cult prin excelenta, apoi cu Demon Seed, White of the Eye, despre care am scris aici, si Wild Side, de pe care si-a scos numele, inainte sa se sinucida, dupa 4 filme in 25 de ani !), decit de James Coburn, care e aici mai mult In Like Flynt, as In like Duffy.
Secondat de alti doi James, Fox si Mason, de Susannah York, ca femme fatale, si de John Aldelton (Zardoz), filmul e o parodie a genului heist/caper, si un document al epocii, finalul swinging sixties, cind filme precum Candy sau Skiddo erau finantate de studiouri. Interesant de vazut ce se intimpla cu logo-ul de la Columbia, pe un generic extrem de psihedelic, ale carui sculpturi pop se regasesc in film. Tras si din Kaleidoscope (Jack Smight) si din Modesty Blaise al lui Losey, amble in anul lui Blowup (1966), Duffy este un film inegal, pe alocuri plictisitor, pe alocuri absolut fascinant, care beneficiaza de o regie inegala de Robert Parrish (A Town Called Bastard), o imagine superba de Otto Heller (filmat in Almeria) si un score exceptional de Ernie Freeman. Al Lettieri e creditat ca dialogue coach (el a lucrat anterior cu Parrish la The Bobo)!!!!

un articol interesant pe tcm,
si altul si mai amanuntit referitor la Cammell, intitulat I'd walk a mile for a Cammell :)

Lou Rawls cinta "I'm Satisfied", in introducerea lui James Coburn ca Duffy, eminamente Mr. Cool. alaturat pe youtube sunt bucati din film !

3 din 5, 6 din 10 !
extras: dvd de la Columbia Vaults (versiunea lor de Warner Archives) contine si un trailer hip care mentioneazxa repetitiv, "relax, it's only a movie", desi n-ar trebui, ca ne dam seama si singuri :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu