vineri, 23 iulie 2010

Reflections in a Golden Eye (1967)

da, ar putea fi si o fraza care sa descrie Inception si multe alte lucruri.
Eu am folosit-o la moartea lui Brando, parafrazata ca one=eye, in obituariul scris pentru liternet...
acum revad pe TCM filmul pe care imi propusesem de mult sa-l revad pe dvdul pe
care-l am din colectia Brando, in format corect 2.35.1 si cu culoarea respectiva, cea dorita de Huston, filtrul argintiu /sepia pe tot parcursul filmului, asa cum vede ochiul paunului lui Anacleto, ceva grotesc.
cronica Ebert din 1967, 4 stele din 4:
"The photography is restrained, shot in a process which drains almost all the color out of color film, leaving only reds and pinks and an occasional hint of blue or green. The result is a bleak landscape, within which lonely and miserable people try to account for themselves."

articol cool despre film aici (tcm site)

Mult inaintea vremii sale si produs clar de film independent desi produs de un studio (Warner Bros.) care si-a blestemat zilele ca staruri importante si un regizor inconfortabil dar cu carisma la mofturosele staruri care le aduceau bani, vor sa
si-l aleaga, au dat unda verde. Initial Montgomery Clift, care a murit inainte de incepeera filmarilor asa ca rolul s-a dus la Brando. Care a motivat cinic paycheckul de 750.000 de $ plus 7 1/2gross points (Foggettaboutit...). Si Liz Taylor care a acceptat pentru Clift si a ramas in cast. Desi se petrece in Carolina de nord, a fost filmat in Italia, linga Roma.

Romanul scris de Carson McCullers a aparut in 1941, bazat pe un caz real, socant, petrecut la Fort Bragg. E si debutul lui Robert Forser, o psiho-drama "southern gothic", film experimentala cu o influenta ultra saboteur (Taxi Driver, Apocalypse Now, True Romance, American Beauty), parerea mea e ca in cadrul final, pan-ul e citat de QT in Inglorious Basterds, sau daca nu, acolo s-ar putea sa fie folosit (x3) pentru prima data intr-un film mainstream. Plus insertul descriptiv sec.
Hartbreathing moment: o cavalcada monstruoasa pe muzica lui Toshiro Mayuzumi,
in rest atmosfera de piesa de teatru, de Tennessee Williams si Arthur Miller.

says the director (pus la zid de la Liga Crestina care a condamnat filmul fireste-e si unul din primele filme despre homosexualitate latenta si are mai mult miez cabalin decit Equus)
"I like Reflections in a Golden Eye. I think it is one of my best pictures....scene by scene - in my humble estimation - it is pretty hard to fault."
(John Huston)

pe faimosul sit Trailers From Hell (Joe Dante & co), Dan Ireland comenteaza doct trailerul, care aici e aratat in full technicolor:
btw, intregul film e pus pe youtube, daca vrea cineva sa-l vada acolo pe bucati
4 stele din 5, 8 out of 10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu