sâmbătă, 20 iunie 2009

Prime Cut (1972)

inainte sa faca comedii debile si mai putine debile, Michael Ritchie a facut filme importante, deosebite, Downhill Racer si Candidatul cu Robert Redford, Smile, The Island despre care am scris deja aici, si acest film, cel putin ciudat, ruda indepartata cu Get Carter si 99 and 44/100% Dead (acelasi productor si scenarist, un alt curio pe care l-am vazut prin 1986 si-l caut si nu e pe dvd), crime melodrama in care un irlandez Nick Devlin (Lee Marvin, excelent, direct din Point Blank ) vine la o ferma din Kansas City sa se rafuaisca cu Mary-Ann (Gene Hackman as his meanest), si fratele sau psihotic Weenie (Gregory Walcott of the Plan Nine from Outer Space fame), urmarit de redncksi blonzi cu pusti care nu trag numai in turkey shoot. Un generic excelent in fabrica de carne din care ies crenvursti mai speciali, apoi o scena de vinzare de femei ca de vite, o gramada de culoare locala la un tirg cu tot cu fanfara in uniforma, lapte, vite, o urmarire in cimp antologica cu o seceratoare, si un shoot-out in lanul cu floarea soarelui. Un curio, sec si dur si destul de sleazy, pe care l-am vazut prima data, alb-negru din intimplare pe o caseta video prin 1988, si mi-a ramas in cap, film rar pe care l-a scos pe dvd Paramount in SUA in 2005 -in 1972 a iesit film produs la Cinema Center Films(independent) de Joe Wizan ! si in editie europeana UK (cronica excelenta dvdtimes aici). Pe dvd e dat si titlul frantuzesc Carnage, si un track audio in franceza). Cronica franceza zice ca Ritchie i-ar fi fost luat filmul din mina, ca
s-a refilmat si ca montajul nu-i apartine, dar aceiasi croncia zice ca e 1.85 si nu 2.35 ceea ce e pas vrai ! In alta parte nu am gasit nici o informatie despre asta, am si eu o probelma cu finalul gen fairytale dar am simitit o tenta ironica acolo !

si nu Sissy Spacek, nu apare deloc in aceasta tinuta hippy-pop !!!



iata ce zice netul:
Veritable orgy of drug trafficking, prostitution, extortion, loan sharking, fisticuffs and gangsters getting ground into mincemeat. Sleazy but well-made crime melodrama has its followers.


Amazon.com
Prime Cut is a strangely likeable if decidedly oddball thriller from 1972. A happy collision of gangster genre grit (validated by Lee Marvin's granite-faced lead performance) with a strain of shameless (though shrewd) exploitation not unfamiliar to screenwriter Robert Dillon (X: The Man with the X-Ray Eyes), plus the kinetic, semi-documentary wit of director Michael Ritchie (The Candidate) makes Prime Cut both a straightforward noir and a satire of itself.





Best known as debutul lui Sissy Spacek, care apare goala si dezgolita si tinuta in brate de Lee Marvin, tough guy with a softie for a blonde pre-Carrie !!!
imagine excelenta de Gene Polito in Panavision si muzica atmosferica de Lalo Schifrin ! Eddie Egan, prietenul lui Hackman, unul din politistii reali din French Connection, apare si el in film !
extras: niente, dar sunetul remixat in 5.1 si track audio francez
8 din 10, 4 din 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu