duminică, 25 ianuarie 2009

The Cars That Ate Paris (1974)

primul film in full al lui Peter Weir, are o reputatie cult. Stiam ca ar fi luat un premiu la festivalul de film fantastic de la Avoriaz.Desi imdb nu da aproape nici oreferire interesanta la film, linkurile externe au. Un sit frantuzesc are o analiza cam boring, pedanta si pretentioasa, dar din care afli despre receptia in epoca, nula. Filmul a fost cumparat de Roger Corman, care l-a scurtat cu 15 minute (la 74 min in cinema), l-a dublat pe presonajul principal Arthur, si i-a adaugat un voice over din care sa reiasa ca e un american in calatorie in Australia si i-a schimbat titlul in The Cars That Ate People. Oricum (eroul ?) principal e superlame si are o voce penibila, el e mai mult un martor traumatizat si actorul, Terry Camilleri, e faimos pt ca l-a jucat pe Napoleon in Bill & Ted's Excellent Adventure !!!



Corman a mai preluat ideea masinilor ucigase si a realizat Death Race 2000. Apoi George Miller a realizat masini asematoare in Mad Max, de aici sursa cultului pentru filmul lui Weir care e destul de intimist si cam ciudatel.



In esenta o satira, situata intr-un mediu inchis rural, despre un oras, Paris, care provoaca accidente si prada masinile, si una din victime, Arthur, care ramine in Paris si e martorul acestei tzacaneli.



Am auzit de film dintr-o revista cinema pe cind eram pusti dar nu l-am putut gasi niciodata. Nu am stiut insa ca a a aparut pe dvd in Romania, scos de Proptiki sub titlul MASINI MORTALE. Copia a fost restaurata in 2001.

DVD-ul romanesc de ocolit, pentru ca dupa genericul 2.35.1 filmul devine 1.85. si ramine asa pe toata durata lui, desi scrie pe el ca e 2.35.1 format widescreen 16x9. Am inteles ca asa e si cel englezesc. Formatul e insa ok pe dvdul american.
In plus, acesta contine un interviu cu Weir (care cica merita mai mult ca intreg filmul) si un alt filmulet satiric vindut ca thriller, facut de Weir pt TV in 1979, The Plumber ! Un cofret frantuzesc, scos de Gaumont in 2004 contine ambele filme, plus Picnic at Hanging Rock si The Last Wave, acestea insa au parut in SUA scoase de Criterion.

5 din 10, 2 1/2 din 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu