joi, 9 octombrie 2008

Mountains of the Moon

intre Paul Newman si Animest am recuperat un film pe care vroiam sa-l vad demult. Mountains of the Moon a iesit in 1990, regizat de Bob Rafelson, unul din visurile sale din anii '60. Cu doi actori englezi, Patrick Bergin si Iain Glen in rolurile exploratorilor (sir) Richard Burton si John Hanning Speke, care au plecat in 1854 in Africa in descoperirea Muntilor Lunii, anume originea Nilului. Din cite stiu eu, filmul (produs de Carolco! care au dat faliment citiva ani mai tirziu dupa Cutthroat Island) a fost un esec groaznic (4 milioane $ incasari in SUA).

Fara staruri (ma gindeam cum ar fi fost proiectul pentru Newman si Redford, sau Beatty si Nicholson sau poate Bruce Dern !), pe un subiect academic, filmat in locatii africane (de Roger Deakins, ciudat ca e 1.85 si nu l-au facut in panavision ), ambitios, old-fashinoned. Dar un clasic, in stilul lui David Lean, din care se simte ca e un film personal pentru Rafelson (alegeri extrem de offbeat si personaje personale, in genul celor din filmele sale de inceput, Five Easy Pieces, King of Marvin Gardens). Totodata e si ultimul film bun al sau (daca nu pun la socoteala Poodle Springs pentru HBO in 1998). Se pare ca a avut acces la proiect duap succesul lui Black Widow, thrillerul lui din 1987, si singurul film pe care l-a regizat in decada 80 ! MotM e scris de William Harrison (bazat pe cartea lui din 1982, Burton and Speke), filmul sugereaza o conotatie homosexuala din partea lui Specke fata de masculinul Burton.


Prietenul lui Oliphant, interpretat de Richard E. Grant, incearca veninos sa le distruga relatia. Si intr-adevar, dupa revenirea din a doua expeditie din Africa, Specke isi atribuie toate meritele, nelasindu-i lui Burton nimic. Cronica lui Roger Ebert are citeva amanunte biografice interesante. Muzica dramatica de Michael Small, film in genul Lawrence of Arabia, Hearts of Darkness, Cobra Verde si Man Who Would Be King. Fiona Shaw (Black Dahlia) este sotia lui Burton, o femeie indrazneata in epoca, iar Delroy Lindo e excelent in rolul unui fost sclav care devine prietenul lui Burton. Am inteles ca Richard Attenborough ar fi avut un proiect concurent despre Burton, dar a fost descurajat de antrepriza Carolco-Tri-star. O alta poveste spune ca proiectul a fost planuit intial pentru doua staruri pop britanice, David Bowie et someone, iar Iain Glen joaca cam in maniera asta (desi cu Bowie reputatia filmului ar fi fost mai benefica azi). Bergin mi-a amintit de Harvey Kietel in Duelistii, cu parul vilvoi si cicatrici, e cam cel mai bun rol al lui, astazi el e un actor care joaca in filme minore, Glen insa a revenit, apare ca bad guy in filme de amploare, Tomb Rider si Resident Evil 2 si 3 si in rolul lui Richard inima de leu in Kingdom of Heaven.
3 1/2 din 5 au 7 din 10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu