duminică, 21 octombrie 2007

Halloween-ul lui Rob Zombie

vazut la cinema, a meritat asteptarea.

unul din filmele de care mi-era cel mai frica anul asta pt ca vroiam sa-mi placa si pentru ca originalul lui John Carpenter e sacrosant. macar pentru tema muzicala si pentru ca a reinventat slasher filmul. Seria insa e extrem de slaba, cu un singur film care e Ok, doiul, care continua exact unde se termina primul. Dar Halloween 9 se dovedeste a fi o reinventie si Rob Zombie a fost omul potrivit s-o faca. Temele muzicale ale lui Carpenter sunt prezente dar si un soundtrack excelent, cu piese clasice (plus Sandman) si cu un score nou de Tyler Bates, unul din compozitorii momentului (de la Hunted la 300).



Zombie aduce in prim plan white trashul, rednecksii din universul sau si un regal pentru orice cinefil si connaiseur de horror (nici nu ma apuc de trivia acum, o sa revin :-) si mai ales reface actul 1 si 2 al filmului, pre-ucidere si post, doar actul trei fiind o reimaginare a filmului original, cu elemente din parti ulterioare (casa pustie in care vin adolescentii sa faca sex, tot showdownul, cu cel putin 10 minute prea lung). Cea mai dezamagitoare aparitie, cea a lui Udo Kier, care nu are decit o replica (sunt sigur ca a fost taiat la montaj, la fel ca Adrianne Barbeau). Cea mai amuzanta si chair emotionanta, cea a lui Trejo, Danny Trejo, care citeaza autobiografic experienta lui carcerala.

plus, cea mai amuzanta replica, cea in care McDowell (exclent comeback si preluare a rolului lui Donald Pleasance), aka doctorul Samuel Loomis, vobeste despre ochii lui Myers ca despre ochii unui psihopat si lat cit ecranul vedem close-upul ochilor lui Malcolm, cu puncte singerii in albastreala trademark psihotica.

dar cea mai funny parte a avut loc la proiectia de la cinema (citiplex, simbata la ora shase), unde erau in total pina-n 20 de insi, din care doua familiii de rednecksi locali, romanianecks, cu 2 copii de pina-n 10 ani care probabil ca se vor transforma in Michael myers-i si vom auzi de ei la stirile de la ora cinci. Filmul e interzis celor sub 18 ani. Nu am avut energia sa ma duc sa fac reclamatie asa cum m-am enervat anul trecut la Patria la Silent Hill, cind un tata la fel de inconstient vroia sa-si duca copilul de 5-6 ani la film si angajatii n-aveau nici o problema. Au mai fosrt niste cupluri, "date movie, huh ?" din care unul singur a parasit sala la jumate. Ndugu s-a intrebat tot filmul cind o sa pelce parintii cu copiii, si iata au plecat cum s-a parins lumina, cind au fugit toti ca sobolanii, sa nu ia riie de la literele din generic. In spatele meu au stat doi pusti de 13-14 ani care la un moment dat savurau filmul si au uitat sa mai comenteze si sa bage popcorn. Am simtit cum gilgiia adrenalina, dupa cum am mentionat deja, filmul lui Rob Z. e megaviolent.

Sau cum am scris in sms, "tare, excesiv, rock...Rob Zombie".
7 din 10, 3 1/2 din 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu